Spännande fakta om adventskalendern för vuxna och barn

De allra flesta har någon gång eller kanske varje år under hela uppväxten haft en spännande adventskalender som räknade ner dagarna till julafton. Adventskalendern, eller julkalendern som det också kallas, har en lång och rik historia.

När adventskalendern dök upp var det främst vackra teckningar som dolde sig bakom varje numrerad lucka. Idag kan du hitta adventskalendrar där det gömmer sig chokladbitar, leksaker men också casino julkalender för vuxna.

Julkalenderns tidiga historia

Adventskalendern tog sig från protestantiska Tyskland till Sverige någon gång på 1930-talet. Julkalendern med godis i sägs ha fötts när en omtänksam mor ville lindra sin sons längtan efter julafton. Hon ska då ha tagit en bit färgglad kartong och satt fast 24 kakor på den, och sonen fick då en kaka varje dag.

I Sverige var traditionen lite annorlunda. Tidigare inför stundande jul så hade man bestämda sysslor som man gjorde varje dag inför julen. Det var som en kalender fast med göromål och hushållssysslor. Den första papperskalendern hette Barnens adventskalender och ritades av Aina Stenberg-MasOlle. Motiven som doldes bakom luckorna var tomtenissar och inspirerades från hennes barndomsgård i Dalarna. Själva kalendern såldes till förmån för Flickscouterna.

Adventskalendern som nöje

Själva begreppet barnens julkalender började dyka upp redan på 1800-talet. För trots allt så har längtan efter själva julen ofta varit en lång längtan för barn. Fast även om den kallades för barnens julkalender innehöll den också delar för att roa vuxna. Den tidiga varianten av barnens julkalender innehöll inte bara vackra teckningar, utan ibland även lekar, poesi och annat tidsfördriv. Det var ett sätt att roa barn och vuxna tillsammans under den mörka decembermånaden. Det fanns också julkalendrar som riktade sig specifikt till vuxna och som var väldigt populära. Dessa kalendrar var mer som en jultidning. De innehöll fantasirika karikatyrer, poesi för vuxna samt vackra illustrationer.

Mer än vackra motiv

Adventskalendern utvecklades på olika sätt. Precis som en mor i Tyskland kom på att det var lätt att roa sonen med en kaka om dagen så kom det kalendrar med ätbart innehåll. Chokladkalendern har blivit mycket populär och finns i många olika sorters varianter. Det finns också många adventskalendrar där det döljer sig en liten present eller leksak. Många förskolor gör egna varianter av adventskalendrar där det döljer sig något spännande bakom varje lucka. 

Det kan vara presenter såväl som olika tips på lekar. Många föräldrar gör också egna kalendrar till barnen. Att låta barnen göra egna adventskalendrar till vänner och familj kan vara en rolig pysselidé. Det behöver inte vara några dyra saker som gömmer sig bakom luckorna, utan man kan ta inspiration från de första julkalendrarna. Låt barnen exempelvis rita små teckningar eller skapa någon liten dekoration.

Julkalendern når radio och TV

Redan år 1956 började Sveriges Television sända ett dedikerat radioprogram som knöt an till adventskalendern. År 1960 tog man steget vidare och började sända första adventskalendern på TV. Inspirationen till de första programmen var hämtade från Aina Stenberg-MasOlles adventskalender som såldes till förmån för Flickscouterna. Programmen var korta och bestod av barn som sjöng julsånger. Man pratade också om förberedelserna inför julen och man öppnade en lucka varje dag. 

Figuren Tittelure var den första figuren som visade sig i TV år 1960. Han var den som öppnade luckorna. Adventskalendern bytte namn till julkalendern i Sveriges Television år 1969. Man gick då även över till att sända programmet i färg. Efter det har julkalendern varit en svensk tradition som ingen vill missa. Klassiker som Teskedsgumman, Trolltider, Sunes jul och andra populära program har roat många barn och vuxna genom tiderna. Varje år så väntar många barn och vuxna med spänning på vad årets julkalender ska bjuda på för äventyr.