Behöver en sportkarriär innebära mindre tid för utbildning?

Att vara en elitidrottare tar upp tid. Mycket tid, all din tid kommer att gå åt till att träna, tävla och resa mellan olika evenemang och läger. Det är inte konstigt att de flesta som har idrott som jobb tidigt bestämt sig för att satsa mer på träning och mindre på läxor. Men om man inte vill behöva lita på att man ska få mångmiljonbelopp från annonsörer och få mycket av sitt liv sponsrat gäller det att bunkra upp med kunskap inför framtiden. Det finns en hel del elitidrottare som har gått in och blivit proffs på andra saker efter sin karriär, exempelvis poker eller andra spel, eftersom man kan överföra sin tävlingsinstinkt ganska enkelt från ett tävlingssätt till ett annat. Genom att använda en Lapalingo bonus code kan du få en idé om vad det är som krävs för att hålla nerverna i schack när det väl gäller. 

Men behöver en elitkarriär verkligen betyda mindre utbildning? Inte nödvändigtvis. 

Tänk smart redan från början

De allra flesta som kommer riktigt långt i sin sportkarriär har satsat hårt från en ung ålder. Det är något som är lika vilken sport det än gäller, och det är många som har varit oerhört framgångsrika som juniorer som sedan får höga placeringar som seniorer. Det finns kanske inte alltid en vilja till att vara särskilt engagerad i skolan när man vet att man ska bli fotbollsproffs eller vinna OS-guld i gymnastik, men som tur är finns det alternativ som kan locka. Det finns i Sverige, och utomlands, flera utbildningar som kombinerar sporten med plugget. 

Hitta rätt gymnasium

På gymnasienivå finns det en del elitutbildningar att välja mellan. Umeå har ett innebandygymnasium, det finns ett orienteringsgymnasium i både Sollentuna och Haninge, och dessutom finns det på många skolor ett allmänt idrottsprogram som kombinerar samhällsprogrammets allmänna innehåll med spetskompetens inom din valda idrott. Att gå på en sån här skola kommer inte bara ge dig fantastiska möjligheter till att träna för några av de bästa coacherna i landet, du kommer dessutom bli inspirerad och sporrad av dina klasskamrater. 

Det kan ibland kännas isolerande att vara så fokuserad på sin sport, särskilt om man inte har några kompisar som har samma intresse, och genom att gå i en klass där alla har samma dröm kan du få extra energi till både plugg och träning, eftersom du inte behöver anpassa dig lika mycket. 

Backa upp din karriär med universitetsstudier

Ifall du har valt ett gymnasieprogram som är studieförberedande kommer du redan ha läst de kurser som krävs för att kunna komma in på de flesta universitetsutbildningarna som erbjuds i Sverige. Där har du redan en slags försäkring för framtiden, eftersom du kan söka in till universitetet när som helst i livet, oavsett när du gick i gymnasiet. Om du istället vill samla på dig högskolepoäng samtidigt som du tränar, eller kanske mellan säsongerna, finns det många distansutbildningar att välja, där många inte ens kräver att du kommer till universitetet en enda gång på terminen. 

Dra nytta av din expertis

Fast det kanske inte känns så just nu, så kommer du ha mycket nyttig erfarenhet och expertis vad gäller framtida jobb när din sportkarriär tar slut. Du kan såklart ta den ganska klassiska rutten från aktiv idrottare till tränare eller kommentator, men det finns en anledning till att så många före detta idrottare blir ledare inom affärsvärlden. Du kommer att ha med dig ett vinnartänk, och ett fokus på detaljer som gör dig väldigt väl anpassad till att överse en organisation. Om du dessutom lägger till några universitetskurser inom det område du vill bli aktiv inom kommer dina chanser att nå framgång i din nya karriär öka rejält.